BALIK YİYİN Gıdalardan alan yağın miktarının artması, kan kolesterolünü yükseltiyor. Kan damarlarına zarar veren kolesterol, kalp hastalığına davetiye çıkartıyor. Kolesterol hastalarının günlük kalorilerinde yağ miktarını azaltmaları gerekiyor. Margarin, kırmızı et ve hamburger yerine zeytinyağı, balık ve ceviz tüketmeleri tavsiye ediliyor. Sık rastlanan hipertansiyon da kalp hastalığı riskini artırıyor. İlaçlara ek olarak fazla kiloların verilmesi, egzersiz ve tuz kısıtlaması da gerekiyor. Fazla kikolara bağlı obezite de kalp sağılığını bozuyor. Sağlıklı beslenme ve düzenli fiziksel aktivite hayat kurtarıyor..
SÜPER BESİNLER 📷 Balık: Omega-3 içeriği ile kanın pıhtılaşmasını azaltır. Ritim bozukluklarını engeller. 📷 Fasulye: Bağırsakları düzenler. Kalbi güçlendirir. 📷 Kuşkonmaz: İçerdiği B vitamini ile kalp hastalıklarından korur. 📷 Elma: Kolesterolü düşürür. Kalbi korur. 📷 Muz: Tansiyonu ve kolesterolü düşürür. 📷 Pancar: Kalp krizinden korur. 📷 Sarımsak: Günde 1 diş sarımsak yemek, kanın pıhtılaşmasını engeller. Kalp hastalıklarından korur. 📷 Ceviz-fındık: Haftada 3 kez, 7 fındık ve 3 ceviz tüketilmek kalbi korur. 📷 Yeşil çay: Kalp hastalıklarından korur. .
AŞIRI YAĞLI BESLENMEK CİLDİ YAŞLANDIRIYOR
Kalori kısıtlaması yaparak, yağlı besinleri daha az tüketerek cildinizin yaşlanmasını engelleyebilirsiniz. Çünkü aşırı yağlı gıdalar tüketmek cilt altında bulunan yağ bezlerinin de fazla çalışmasına neden oluyor. Böylelikle cilt yağlı bir görüntüye sahip oluyor. Yağlanan cilt tabi ki sivilceleniyor ve cilt sağlığı giderek bozuluyor. Bunun için öğünlerden yağlı besinleri oldukça azaltmak gerekiyor. Zeytinyağı gibi yaşlanmayı geciktirici özelliği olan ve cilde daha sağlıklı bir görünüm kazandıran yağlar kullanın. Sıvı yağlardan zengin beslenmek cilt sağlığı açısından oldukça önemlidir; çünkü deri sağlığının korunmasında öncelikle yağlar görev yapar.
KALİTELİ PROTEİN ALIN
Cildin yumurta, balık, et, tavuk gibi besinlerden kaliteli proteine ihtiyacı vardır. Nohut, kuru fasulye, mercimek gibi kuru baklagillerde içerdiği yüksek protein ile cildin nem kazanmasına ve sağlıklı bir görüntüye sahip olmasına destek verir. Özellikle omega 3 yağ asitleri içeren balık sağlıklı bir cilt için mutlaka tüketilmelidir. Haftada 2-3 kez öğünlerinizde yer verebilirsiniz. Balık, cilde esneklik veren kolajen yapımını da arttırıyor. Ancak balığın ızgara, fırında ya da buğulama yöntemleri ile pişirilmesi gerekiyor.
ŞEKER VE TUZDAN UZAK DURUN
Cilt sağlığınızı korumak istiyorsanız aşırı tuz ve şeker tüketiminden kaçınmalısınız. Bunu da en başta çayınıza ya da kahvenize attığınız şekeri keserek başlamalısınız. Yemeklere artı olarak tuz atmayı da bırakmanız gerekiyor. Hazır gıdalar örneğin çikolata, cips, bisküvi gibi besinler oldukça fazla şeker ve tuz içerir. Bunun için bunların tüketimine de dikkat etmek gerekir. Yaz aylarında serinlemek için tükettiğiniz kutu içeceklerde hem kilo hem de cilt sağlığınız açısından zararlı olabilir.
YEŞİL BESİNLER CİLDİNİZİ ESNEK TUTAR, YENİ HÜCRELER ÜRETİR
Brokoli, marul, roka, tere gibi yeşil yapraklı sebzeler cildin yenilenmesine katkı sağlar. Özellikle brokoli, cildi esnek tutar ve morarma, çürümelere karşı cildi korur. Yaz aylarında brokoli ve marulu karıştırarak bir salata yapabilir, üzerine bir yemek kaşığı zeytinyağı katarak tüketebilirsiniz. Ispanak, içerisinde bulunan A vitamini sayesinde cildin yeni hücreler üretmesine yardımcı olur. Bu da cilt kuruluğunu azaltarak, cildin daha parlak daha genç görünmesini sağlar. Havuç, akne oluşumunun engellenmesi ve cilt yenilenmesi için ıspanak kadar yararlı bir besindir. Soya fasulyesi de cildin gerginliğini alarak cilde parlaklık katan besinlerdendir.
Bazı besinler göz-damar hastalıklarının gelişimini yavaşlatıyor
Bazı besinlerin göz sağlığı açısında da önemli rol oynadığını ve özellikle katarakt, retina maküla dejenerasyonu, glokom, kuru göz hastalığı, gece körlüğü, beslenmeden etkilenen diyabetik retinopati ve diğer göz-damar hastalıklarının gelişimini yavaşlattığını dile getiren Gözpınar, ‘Besinlerle alınan bazı vitamin ve antioksidan moleküllerin göz sağlığı açısından önemi biliniyor. Bol miktarda balık, meyve ve sebze tüketimi ve bununla beraber belirli miktarlarda hayvansal gıdalar (et, süt yumurta vb.) ve kavrulmamış kuruyemiş tüketimi gözdeki birçok hastalık için koruyucu faktör oluyor.
Gözünüzden vitaminleri eksik etmeyin!
A vitamini eksikliği gece körlüğü ve kuru göze sebep oluyor. Karaciğer, vücutta sentezlenmeyen ve daha çok hayvansal kökenli olan A vitaminini yumurta sarısı ve süt yoluyla ediniyor. Eksikliğinden daha çok çocuklar ve gebeler etkileniyor. Dünyada çocukluk çağı körlüklerinin en sık sebebi A vitamini eksikliği olarak görülüyor. Diyetle alınan bazı A vitaminleri, öncülü karotenlerde sarı nokta hastalığı ve katarakta karşı koruyucu rol oynuyor.
B vitamini, kompleksi kronik inflamasyonu azaltıyor ve retinayı etkileyen damarsal problemleri önlemede yardımcı oluyor.
C vitamini, güçlü bir antioksidan olarak katarakt oluşumunu azaltıyor. Taze sebze ve meyvelerde özellikle narenciye, çilek, kivi, biber, brüksel lahanası, koyu yapraklı yeşillikler, brokoli ve domateste bolca bulunuyor. C vitamini gözde kornea tabakasının iyileşmesinde, güneşin zararlı etkilerine ve katarakta karşı koruyucu rol oynuyor.
D vitamini güneş ışığıyla vücudumuzda sentezleniyor; gözün birçok metabolik aktivitesinde ve maküla dejenerasyonu önlemede faydalı oluyor.
E vitamini antioksidan olarak, retina dejenerasyonun önlenmesinde fayda sağlıyor. Fındık, badem, ay çekirdeği, keten tohumu ve avakadonun içinde bolca bulunuyor.
Comentários